Slik forhindrer du tette sluk og rør

Pass på mat, hår, hage, kjæledyr og barn – så vil risikoen for tette rør på kjøkken og bad reduseres betraktelig.


Det vil alltid være mer skånsomt, effektivt og pengebesparende å forebygge fremfor å fikse. Når det kommer til rør er dette et absolutt faktum. I dag har mange god koll på hva som skal til for å forhindre tette sluk og rør. Likevel kan det være greit med en liten oppfrisker og kanskje noen tips du ikke har hørt om fra før.  

Pass på hagen og ville vekster

Det henger kanskje ikke umiddelbart sammen, men vekstene i hagen kan ha mye å si for rørene i hjemmet. Røtter vokser dypt ned i bakken, og sprer seg over store bredder. I noen tilfeller vil dette kunne påvirke rørene dine direkte. Står det et stort tre nærme husveggen, og da særlig ved siden av kjøkkenet eller badet hvor de viktigste rørene befinner seg, kan røtter faktisk vokse inn i rørene dine. Dette kan føre til tilstoppelse. Er du uheldig må rørene kanskje byttes ut helt dersom problemet er stort.


I gamledager la man støpejernsrør under bakken innomhus, man brukte også støpejernsrør rett på utsiden av huset. Videre fra huset og frem til kommunal ledning, ble det gjerne benyttet ca. 60 cm lange betongrør. Disse rørene, avhenging av alder, har ikke pakning i skjøtene. Det er i betongrør problemstillingen med røtter er desidert størst. Alle nykonstruksjoner av rør skal byggemeldes, de er altså søknadspliktige. Slik har det alltid vært!

Les også: 5 grunner til at badet lukter rart


Dette betyr at kommunen du bor i burde ha mottatt situasjonskart og bunnledningsplan. I Oslo har de proffersjonelle aktrørene innen vann og avløp tilgang til et nettsted som heter Underoslo. Ved hjelp av bunnledningsplan og situasjonskart kan man ofte avgjøre materialtypen som er benyttet på din eiendom.

Fett og mat utgjør størst risiko på kjøkkenet

Dette er noe de fleste vet i dag – fett og matrester som skylles ned i kjøkkenvasken bør unngås så godt det lar seg gjøre. Selv små matbiter og eksempelvis riskorn kan føre til tette rør da matvarer ofte sveller i vann. Suppe, saus og fett fra stekepanna vil kanskje ikke virke farlig ved første øyekast, men fettinnholdet vil raskt gå fra flytende til fast når det kjøles ned. Dermed vil rørene på kjøkkenet kunne gro igjen ved å bli utsatt for slike matrester.

Les også: Feil bruk av avløpsåpner kan koste deg dyrt


Skrap derfor så mye matrester ut i søpla som du kan, før du vasker opp kopper og kar. Flytende rester kan også helles i tomme melkekartonger og kastes når det stivner. Det er i tillegg viktig å ikke tenke at du heller skal helle ut eller kaste matavfall i toalettet da det gjør en like stor skade på rørene her. Ofte er det vanskelig å totalt unngå matrester eller fett i kjøkkenrørene. Derfor kan det være en god idé å regelmessig helle kokende vann ned i oppvaskkummen, slik at små fettansamlinger ikke får hopet seg opp.  

Unngå hår i dusjen og kast kun dopapir i toalettet


Når vi dusjer skylles både fett og skitt fra kroppen og håret vårt ned i rørene på badet. Blandet sammen med ulike hud og hårprodukter kan dette i seg selv over tid føre til et behov for en rensing av rørene. Det er heller ikke uvanlig at store mengder hår havner i rørene, både fra hodet, men også fra kroppen dersom man barberer seg i dusjen. For å unngå tette rør kan man gjøre det til en vane å børste håret før man vasker det, slik at løse hårstrå heller samles opp av en hårbørste. Det er også alltid lurt å samle opp de hårrestene som blir igjen i bunnen av dusjen og kaste dette i søpla. Det er viktig å regelmessig sjekke sluket og dra opp det som kan dras opp herfra. Særlig langt hår vil kunne føre til en floke for baderomsrørene dine.    

Les også: Dette må du aldri kaste i toalettet

Når det kommer til toalettet er saken enkel – her skal du kun kvitte deg med tiss, bæsj og dopapir. Tamponger, tanntråd, hår fra børsten, Q-tips og andre ting som mange kanskje lar falle i do skal i søpla. Har du det ikke enda, kan det være veldig hjelpsomt med en liten søppelkasse på badet til småting som må kastes. I dag kommer disse i mange ulike design slik at du ikke trenger å la en slik investering gå utover estetikken på badet ditt.  

Vask dyrene utendørs når det lar seg gjøre

Når vi mennesker kvitter oss med mye hår i dusjen og badekaret – tenk så store mengder det er snakk om dersom man er dekket med pels. Eier du et husdyr vil pelspleie være noe du er vant til og har rutiner på, men har du noen gang tenkt over alle småhårene som kanskje forsvinner ned i sluket ditt?

Dersom det lar seg gjøre kan du vinne mye på å vaske kjæledyret utendørs. Om sommeren vil dette være enkelt for de som bor i enebolig eller kanskje rekkehus, mens det kan være en større utfordring for de i blokk. Dersom det viser seg vanskelig å få til, er det lurt å børste husdyret godt før vaskingen, samt kanskje skaffe et bedre filter til dusjen som kan samle opp småhår før de forsvinner ned i rørene.

Lær bort gode vaner til barna

Bor man i et hjem uten barn eller ungdom, vil det være enkelt å påse at man selv følger alle tipsene som kan forebygge mot tette rør. Lever man derimot sammen med barn vil saken være annerledes. Det kan gå fort i svingene for de minste. Hvilke foreldre har vel ikke opplevd et toalettbesøk som ikke har blitt skylt ned eller et evigvarende behov for å minne barna på å vaske hender før de spiser?

Les også: Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine

God rør-etikette bør læres bort så tidlig det lar seg gjøre. Forklar hvorfor det ikke er lurt å ta med små leker inn på badet som raskt kan forsvinne ned i do, hvorfor vi kaster tanntråd og plastre i søpla og ikke i toalettet og at mat ikke skal ned i oppvaskkummen. Det er en lang prosess å sørge for at alle i husstanden bidrar til forebygging mot tette rør, men det er uten tvil verdifullt.  

Hva hvis rørene likevel blir tette?

Uansett hvor mye man forebygger kan rørene likevel ende opp med å bli tette. Da er det greit å vite hvem man skal kontakte for god og effektiv hjelp. Aktiv Rørinspeksjon har flere års erfaring med å løse problemer knyttet til avløp og overvannsledninger. Vi har toppmoderne utstyr og setter alltid kunden først. Vi er medlem av Rørinspeksjon Norge og Start Bank, noe som vil medføre tryggere rammer for våre kunder. Kontakt oss, så kan vi finne en løsning på dine rørproblemer sammen.


Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT