Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine?

For å sikre velfungerende rør i boligen bør de sjekkes regelmessig. Spørsmålet er, hva betyr regelmessig? Her får du svaret på hvor ofte du faktisk bør sjekke rørene dine.


Å sikre godt fungerende rør er ikke bare gunstig for boligens beboere med tanke på rør som tetter seg og andre kjedelige situasjoner som kan oppstå dersom rørene ikke fungerer som de skal. Det er også viktig med vedlikehold av rør for å forlenge levetiden. Avløpsrør i norske hjem vil over tid gro igjen da det dannes et belegg på innsiden av rørene som følge av blant annet ulike produkter, fett og matrester som forsvinner ned i sluket. Vedlikeholder vi rørene for dårlig kan det føre til at de må skiftes ut før sin tid.


Mange av oss er ikke flinke nok til å forebygge tette rør. Passer du på å regelmessig få fagfolk til å sjekke rørtilstanden i din bolig vil mye være gjort. De kan da komme med en tilstandsrapport og foreslå fremtidige tiltak. Så – hvor ofte bør dette gjøres?


Viktig med sjekk, men overdriv ikke


Det er absolutt verdifullt å sørge for at rørene dine er i tipp topp stand, og derfor bør du benytte deg av en rørinspeksjon som avdekker eventuelle feil. Her vil en rørinspektør filme innsiden av rørene dine, og dermed få et bilde av hvordan det står til. Blir et problem oppdaget kan rørinspektøren få bukt med dette uten problemer. Kanskje har du behov for en vedlikeholdsspyling som skånsomt åpner rørene dine skikkelig?


Det finnes eksempler på at forbrukerne overbevises om at spyling, eller rørinspeksjon, skal gjøres hyppigere enn nødvendig. Regelmessige undersøkelser er uten tvil bra, men det er ikke noe behov for årlige sjekker dersom rørene ikke viser tegn til problemer. Har du utført en inspeksjon og rettet opp et eventuelt problem vil en seriøs rørinspektør unngå å anbefale rutinesjekker – ofte har dette lite for seg.

Les også: Hva er forskjellen på en rørinspektør og en rørlegger? 


Det kan være greit å vite hva som indikerer at rørene dine har behov for vedlikeholdsarbeid eller en rørinspeksjon. Da unngår du å betale for unødvendige tjenester, samt får en mulighet til å holde god oversikt over tilstanden i hjemmet. Her er eksempelvis fire tegn som tyder på at dine rør bør bli undersøkt:  


1. Røret ditt har gått tett


Det sier kanskje seg selv Men når røret ditt har gått tett, og årsaken er ukjent, bør du få utført en rørinspeksjon. Man bør nemlig finne årsaken til at røret gikk tett. Mange har overdreven tro på hva en høytrykksspyling utfører av underverker i et rør. En høytrykksspyling har svært god effekt med hensyn til å fjerne en blokkering, men husk at en høytrykksspyling utføres i «blinde». Man kan ikke se resultatet av en høytrykksspyling, så den underliggende årsaken er ofte ikke fjernet.

Transportevnen og selvrensingsevnen til rør synker ettersom de blir igjengrodd av fett, kalk, belegg og smuss. En rørinspeksjon er en viktig metode når man skal vurdere å skifte ut rørsystemer. Dette er ikke alltid nødvendig, men la en rørinspektør se nærmere på saken. Er du heldig har du kun behov for en god rens med skikkelig utstyr.  


2. Det lukter vondt fra avløpet


Etterhvert som rør tettes igjen kan det føre til en vond lukt som stiger opp fra avløpet. Dette kan skje fordi tette rør, eller delvis tette rør, kan presse luft med vondt lukt igjennom vannlåser. Blir du aldri kvitt den ubehagelige lukten fra kjøkkenvasken eller badet? Da kan det være på tide å tilkalle en rørinspektør! Her er det ofte behov for spyling – noe som gjerne kan løse problemet med vond lukt.

Les også: Dette må du aldri kaste i toalettet


3. Vannet klukker mens det forsvinner


Klukkelyder når vannet forsvinner ned i avløpet er ofte et symptom på at rørene dine begynner å bli tette. Dette er spesielt vanlig på kjøkkenet hvor avløpet er utsatt for mye fett og matrester. I tillegg er det heller ikke uvanlig at kjøkkenavløp er små i dimensjon, samt har mangelfullt fall på røret. Da blir det gjerne raskere tett her enn andre rør i boligen.


Klukkelyden oppstår fordi vann og luft må «bytte plass» i et trangt parti i røret. Begynner du å merke klukkelyder kan det være en indikasjon på at du bør kontakte en rørinspektør.  


4. Du har flyttet inn i bolig med eldre rørsystem


Nybygg har begynt å spre seg utover vårt langstrakte land og med det får stadig flere nordmenn rørsystemer som er moderne og etter nye forskrifter. Likevel bor også svært mange av oss i eldre boliger. Her er det også varierende kvalitet på rørene, og ikke alle velger å sjekke rørene når de flytter inn i et eldre hjem. Rør eldre enn 40 – 50 år er særlig utsatt, og kan ofte skape trøbbel.


Likevel er det ikke alltid behov for å skifte ut alle rørene. Det kan være at rørsystemet fremdeles har flere gode år foran seg, noe du enkelt kan få oversikt over dersom du gjennomfører en rørinspeksjon. Her vil det være muligheter for vedlikehold, og du vil kunne få en grundig rapport på hvordan det står til med rørene.  


Hvordan velge rett rørinspeksjonsfirma?


Det er ikke alltid lett å velge riktige fagfolk når essensielle deler av hjemmet skal undersøkes og eventuelt arbeid skal utføres. Da er det greit å gå for et firma med godt rennommé som har lang fartstid i bransjen. Du bør også forlange opptak i farger med meterangivelse, en faglig anbefaling, skriftlig rapport og ikke minst, at det rapporteres etter Rørinspeksjon Norge sine normer.


Aktiv Rørinspeksjon har jobbet med rør siden 1994 og har utrolig kort responstid. Hele døgnet og hele året skal Aktiv Rørinspeksjon kunne rykke ut, gjerne på så lite som en time. Vi vet at rørproblematikk må løses hurtig, effektivt og godt. Med mange års bred erfaring rundt problemer med avløp og overvannsledninger stiller vi opp for deg uten å mukke.


For oss er det viktig å være åpne, ærlige og gi god service. Dette innebærer å aldri anbefale unødvendige tiltak som koster deg mer enn nødvendig. Vi vil henge med i tidene, samt gjøre vår jobb på den beste mulige måten – både for deg og for miljøet. Vi har derfor gått til innkjøp av selskapets første el-bil! Et av våre mål er å kunne utføre viktige tjenester uten å belaste miljøet med forurensing fra dieselbiler. Derfor sikter vi på å bli miljøsertifisert i løpet av våren 2019. Velger du oss får du dermed både god service og samvittighet! Kontakt oss for en hyggelig prat i dag!  


Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT