4 tegn på at rørene dine trenger rehabilitering

Skadede rør? Med rehabilitering kan du kanskje slippe å bytte ut rørene helt. Det sparer deg for både tid og penger.


Dersom en bolig skal renoveres er bytting av rør noe av det mest kostbare som gjennomføres. Likevel kan det være behov for å ta en titt på boligens årer. Dersom avløpsrørene synger på siste vers kan regningen ende opp med å bli skyhøy om de skulle ryke. Da lønner det seg med en tilstandssjekk, og kanskje slipper du unna med rehabilitering – et raskere og rimeligere alternativ enn totalt skifte.  


Spar tid og penger


Et billigere alternativ til rørskifte? Ja takk tenker du kanskje, men hva betyr egentlig rehabilitering av rør? Det er mange måter å svare på det spørsmålet, og ulike rørinspektører vil nok bruke forskjellige metoder for å rehabilitere rør. Vi i Aktiv Rørinspeksjon benytter oss av en metode med epoxy-foring, som lar oss rehabilitere rør fra 75 mm opp til 300 mm.


Enkelt forklart går vi inn i rørene etter at de er renset, og legger så og si et nytt rør i det gamle. Med dette får de gamle rørene tilbake sin tidligere funksjon og en mye lenger levetid. Når jobben er utført utstedes det en bevisgaranti. Dette er verdifulle papirer som kan vises frem ved forsikringsskader, takst på bolig og lignende. Epoxy-foring har blitt testet for ringstivhet og har en levetid som tilsvarer et helt nytt rør.

Les også: Dette må du aldri kaste i toalettet


Denne metoden sparer deg ikke bare for penger, jobben vil også være utført mye raskere. Ved å rehabilitere rør fra innsiden unngår man rivningsarbeid som ofte tar mye tid. Dette betyr at perioden bygget eller boligen er uten vann og avløp er mye kortere. Så hvordan kan man vite om det er på tide med en rehabilitering av rørene?


1. Alder er det første du bør tenke på


Vårt langstrakte land har utallige boliger med rørproblemer. Vi har gamle hjem, eldre bygg og mange dårlige, om ikke kreative, rørløsninger. Alder sliter ut det meste, også rør, og dersom boligen din har rør som er mer enn 40 år gamle bør de absolutt sjekkes. Ikke bare fordi alder og slitasje kan skape problemer, men også fordi løsningene som tidligere ble brukt blir ansett som utdaterte i dag.  


Ulike typer rør har forskjellig levetid, men i snitt holder norske rør mellom 30 og 50 år før de mister sin opprinnelige funksjon. Da er det gjerne på tide med litt rehabilitering.


2. Stadig tette rør kan ha behov for rehabilitering


Har du opplevd klukking i rørene eller vond lukt fra badet som ikke forsvinner uansett hvor mye du vasker? Da kan du ha et rørproblem. Mer konkret sliter du kanskje med tette rør. Dersom rørene til stadig blir tette kan dette være tegn på at de har begynt å miste sin opprinnelige funksjon, og behov for en rehabilitering kan være tilstede.

Les også: Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine


Er rørene nyere, men sliter med fortetting? Da kan det være at du kun har behov for en skikkelig rensing.


3. Mye bevegelse i grunnen går utover rørene


Dersom boligen er bygget på et fundament som er i bevegelse gjennom året, kan dette føre til at det også blir bevegelser i selve hjemmet. Selv om dette kanskje ikke merkes av beboere kan rørene bli utsatt. Forskyvninger og bevegelser i bygg eller fundament kan skade rør, og i verste fall føre til brudd og et behov for at de må skiftes ut.


Er man snar på å ta tak i problemet kan det holde med rehabilitering. Dersom boligen er utsatt for bevegelse kan det derfor være en idé med rutinemessig sjekking av rørene.  


4. Eksterne faktorer som vær og vind kan medføre rørproblemer


Rørene i boligen kan bli påvirket av eksterne elementer som temperaturforandringer eller vekster i bakken. Er det eksempelvis en isende vinter som fører til frosne rør, vil dette medføre noe slitasje. Skjer dette år etter år vil etterhvert rørene bli slitt ut. Det kan også vokse røtter inn i rørsprekker eller rundt rør – noe som naturligvis påfører skade.


Ligger din bolig uskjermet til for slike eksterne faktorer kan det være en idé å sjekke hvordan det står til med rørene regelmessig. Oppdager man et påbegynnende problem er det mye å spare på rehabilitering fremfor utskiftning.


Det finnes selvsagt andre årsaker til at rørene dine kan bli slitne og ha behov for rehabilitering. Mye bruk av kjemiske avløpsåpnere, overbruk av spyling og nedskylling av gjenstander eller elementer som ikke skal være i rør vil kunne skape slitasje over tid. Usikker på om rehabilitering er riktig for deg? Ta kontakt med oss, så kan vi sammen vurdere tilstanden på rørene.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT