5 grunner til at badet lukter rart

Vanskelig å oppspore kilden til den rare lukten på badet? Her er 5 grunner som kan være opphavet til lukten, samt tips til hvordan du får bukt med problemet.

Vond lukt på badet er ikke unormalt. De fleste nordmenn har nok opplevd en eller annen form for rar duft fra rommet vi gjerne er innom flere ganger om dagen. Dette kan oppleves irriterende og skjemmende – spesielt hvis man får besøk av gjester som også må benytte seg av fasilitetene. Så hva kommer egentlig lukten av, og hvordan blir man kvitt den?

1. Badet, eller noe på badet, trenger en vask

Du trenger ikke være urenslig selv om det lukter vondt eller rart på badet. Ofte kommer problemene av noe helt annet enn mangel på vask og renhold. Likevel kan det være lurt å ta en skikkelig gjennomgang av gulv, skuffer og skap dersom lukten på badet ikke er som den skal. Kanskje ligger det en klut eller sokk i en krok, som grunnet fukt har pådratt seg noe mugg? Kanskje dusjforhenget har hengt for lenge og har behov for en runde i vaskemaskinen? Eller har noen glemt å tømme den lille søppeldunken ved siden av toalettet?  Gå gjerne gjennom følgende for å se om det kan utgjøre en forskjell når det kommer til lukt på badet:

  • Rydd ut og vask skuffer og skap
  • Rengjør gulv, vegger og tak godt
  • Sørg for at skittentøyskurven har blitt gjennomgått
  • Tøm eventuelle søppelkasser
  • Sjekk om produkter har gått ut på dato, og kan være luktens bakmann (deodoranter, flasker med hårprodukter og såpe, hudkremer osv.)

Les også: Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine

Ta også en titt på maskiner du har stående på badet. Vaskemaskinen kan nemlig fort gi en sur lukt dersom det har bygd seg opp rester av vaskemidler, skitt og fett i maskinen. Vi vasker også sjeldent klær på over 40 grader – noe som fører til at vi ikke får kvittet oss med eventuelle bakterier på en effektiv måte. Er det vaskemaskinen som har skylda for lukten kan du kjøre en vask på høyeste temperatur for å drepe bakterier. Er lukten der fremdeles kan du også prøve et renseprodukt for vaskemaskin ved behov.

2. Du har fått en russer i røret

Det høres kanskje rart ut, men en av årsakene til vond lukt på badet kan være en liten russer i røret. Vi snakker selvfølgelig om de såkalte «russiske vannmenn» – geleaktige klumper som gjerne samler seg på overflater i sluket. Klumpene er satt sammen av gjærsopp og bakterier, og de kan etter hvert vokse og danne en seig hinne mellom dusjen og hovedsluket. Dette kan føre til at det sakte, men sikkert begynner å tette seg. «Russiske vannmenn» kan også føre til ubehagelig lukt dersom de får vokse fritt for lenge.

For å bli kvitt problemet er det viktig å rengjøre sluk jevnlig. 2-3 ganger i året bør du ta på deg gummihanskene og røske opp hår, fett og de små russerne fra sluket på badet. Kast haugen du ender opp med i søpla, og vask sluket med et fettløsende rengjøringsmiddel og en oppvaskbørste du kan kaste etter bruk.

3. Vannlåsen er uttørket

En annen grunn til at det kan lukte ubehagelig på badet ditt er at vannlåsen har tørket ut, eller at du ikke har vannlås i det hele tatt. Dersom lukten minner om kloakk kan dette tyde på en tørr vannlås, eller problemer knyttet til vannlås. Rørene på badet ditt henger nemlig sammen, og dersom vannlåsen i sluk tørker ut kan vond lukt fritt trekke inn fra avløpsrøret som sluket leder vann til. Det er ikke kun sluket i dusjen som kan tørke ut – dette kan skje med alle sluk på badet. Sjekk derfor eksempelvis sluket under vaskemaskin og andre sluk du har på baderommet for uttørking.

Vannlåser kan tørke ut dersom du ikke benytter vask, dusj og vaskemaskin på en lang stund. Er du borte på ferie i flere uker, eller har en hytte du ikke besøker så ofte kan det godt hende at vannlåsen tørker. Dersom du har varmekabler kan dette skje fortere og oftere. Heldigvis er løsningen ofte enkel – sett på vannet og la vannlåsen fylle seg opp igjen. Får du ikke bukt med problemet på denne måten bør et velrenommert spylefirma kontaktes.

Les også: 4 tegn på at rørene dine trenger rehabilitering

4. Det har oppstått en vannlekkasje

Små og store lekkasjer kan føre til fuktskader på bolig og møblement. Muggsopp er en vanlig følge av fuktproblemer og er ofte å finne på bad i norske husstander. Muggsoppen er enkel å finne da den er mørk i fargen og trives steder som er litt mindre våte. Under og bak badekar kan du lett få øye på skaden, og i vinduskarmer eller langs lister kan man også ofte se muggsopp.

Vannlekkasjer og fuktskader kan også føre til opphoping av mer vann – og her kan man lett få en grobunn for bakterier og gjærsopp. Muggsopp, bakterier og gjærsopp kan alle føre med seg en ugunstig duft, og kan være årsaken til luktproblemene på ditt bad. Opplever du å se sølvkre på badet kan dette også indikere at noe ikke er som det skal og at fukt gjerne er årsaken. Her gjelder det å vaske godt, la badet tørke og selvfølgelig finne kilden til fuktproblemene eller lekkasjen slik at dette kan fikses.

5. Rørene har blitt tette

Tette- og delvis tette rør kan oppstå av ulike grunner og er en svært vanlig årsak bak dårlig lukt på badet. Eldre rør blir dårligere med alderen, og er gjerne et perfekt tilholdssted for gjær og bakterier som lukter. Rør kan faktisk nærmest gro igjen med fett og betong- og telg-rør kan ofte få røtter i skjøtene. Her vil det være fornuftig med en skikkelig rør-rens. Rensing av rør bør bli utført av rørinspektører eller spylefirma da «gjør-det-selv»-løsninger ofte kan gjøre vondt verre. Dette kan løse problemet før det blir for ille, og få bukt med vond lukt.

Har rørene blitt helt tette kan vond lukt raskt oppstå. Da er det behov for høytrykksspyling så raskt som mulig, for å løsne blokkeringer. Dersom du opplever problemer med tette rør eller vond lukt fra rørene kan du kontakte dyktige rørinspektører for å løse problemet. Aktiv Rørinspeksjon har jobbet med rør siden 1994 og ligger sentralt til i Oslo. Dette fører til kort responstid og selvfølgelig alltid god service. Ikke la rørproblematikk påvirke din hverdag!    

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT