Hvordan åpne tette rør selv

At vann ikke renner ned i sluket eller fyller seg opp i toalettet, er et velkjent problem. Her får du tipsene som hjelper deg med å åpne tette rør selv.


Er det tett i vasken, dusjen, badekaret eller toalettet? Det kan raskt bli både et irritasjonsmoment og en stressfaktor at rørene ikke fungerer som de skal. Da er det greit å vite hva man kan gjøre for å løsne opp i rørene på en skånsom og effektiv måte.


Begynn forsiktig

Er du heldig skal det lite til for å løsne opp i tette rør. Mange strekker seg etter kjemikalier med det samme, men det er ikke alltid nødvendig. Prøv gjerne først å åpne rørene på den gamle måten – med varmt vann og en gummisugekopp. Er det vasken som er problemet kan løsningen være enkel.  


Slik gjør du det:


Fyll vasken med varmt vann mens du holder en klut over overløpshullet. Pass på å ikke fylle vann til randen, du skal tross alt jobbe litt og er det for mye vann vil det raskt bli vått på hele badet. Plasser sugekoppen over avløpet og press ned noen ganger. Det er dette trykket som hjelper til med å løsne fett- og såperester i rørene. Dette er den enkleste og mest skånsomme måten å åpne tette rør på.


I toalettet er det allerede vann, så her kan du gå i gang med sugekoppen uten å passe på å fylle opp klosettet med vann først. Bruk samme taktikk som nevnt over, og skyll ned i do for å sjekke at vannet forsvinner som det skal. Da ser du raskt om rørene fungerer igjen!


Det finnes ulike typer sugekopper på markedet. Noen er brede og store, mens andre er smalere og mindre. Det kan være greit å ha to – en bred og stor variant til toalettet, og en mindre versjon til vasken. På denne måten blir det enklere å bruke verktøyet, og du slipper å bruke toalettsugekoppen til eksempelvis kjøkkenvasken.


Test ut avløpsåpner med omhu

Dessverre vil ikke alltid varmt vann og sugekopp gjøre susen. Da kan du ha behov for å prøve litt sterkere saker, men her er det utrolig viktig at du velger rett produkt og følger instruksjonene til punkt og prikke. Kjemikalier som åpner tette rør kan nemlig i visse tilfeller gjøre mer skade enn nytte.


Det er særlig pulverbaserte avløpsåpnere som ved feilbruk kan skade rør og forkalke seg. Da blir det hardt som stein og fører til et større problem enn det i utgangspunktet var. Med andre ord kan du absolutt teste ut avløpsåpnere, men velg en flytende variant med høy egenvekt, som for eksempel Mudin – og påse at alt blir utført korrekt.


Vit hva du ikke bør gjøre

Det er like viktig å vite hva en bør unngå å gjøre når rør blir tette som å vite hva en bør ta seg til. Det første du bør unngå er å stole på alle kjerringråd du kommer over. Er man heldig finner man en løsning som kanskje virker litt, men i lengden vil det ikke holde. Noen rør er også sårbare for «gjøre-selv-reparasjon». Sitronsyre er et tips som går igjen, men denne syren vil for noen type plastrør være svært ødeleggende. Her er det greit å være oppmerksom på ulike vaskemidler du finner på kjøkkenet – som også har sitronsyre i seg.


Du vil også unngå å stikke lange, skarpe gjenstander ned i rørene for å prøve å lirke ut hår eller annen skitt som sitter fast. Dette kan skrape opp rørene og gjøre stor skade om du er uheldig.


Og sist, men ikke minst: Ikke prøv å skylle ned alt for mange ganger etter at en blokkering har oppstått. Dette gjelder både vask, sluk i dusj eller badekar og toalettet. Gjør du dette for mange ganger vil vannet til slutt flyte over – og det kan bli svært vanskelig å få bukt med problemet. Særlig ille er det dersom toalettvannet flyter over da dette inneholder bakterier og kan gjøre deg syk.  


Bedre å forebygge enn å fikse

Det aller beste du kan gjøre for rørene dine er å forebygge blokkeringer. Her er det viktig å huske på at i toalettet skal det kun skylles ned papir, urin og avføring. Sluket i dusjen og badet bør ikke bli hjem for store mengder hår og på kjøkkenet bør du aldri helle ut matrester og fett i vasken.


Trenger du å kvitte deg med avfall som du vanligvis lar ende opp i rørene? Det er mindre komplisert enn man skulle tro: Samle hår i dusjen eller badekaret og kast det i søpla. Vent til fett i stekepanner og kjeler stivner og skrap det ut i matavfallet og unngå å skylle ned sanitærprodukter i toalettet. Da er du godt på vei til å forebygge tette rør.  


Kontakt en fagperson som kan hjelpe deg

Dersom rørene din er og forblir tette uansett hva du prøver bør du kontakte en anerkjent rørinspektør. Har du ikke oversikt over tilstanden på rørene? Da kan det faktisk også være lurt å få en rørinspektør til å ta seg av problemet først som sist. Hvis du står i fare for å gjøre mer skade enn nytte bør du overlate rørene dine til profesjonelle.


Rørleggere kan bli tilkalt i slike situasjoner, men det er ikke slik at de har utstyret som skal til for å få bukt med problemet. Rørinspektører derimot har mer avansert utstyr som gjør jobben uten å påføre skade eller slitasje. Kontakt Aktiv Rørinspeksjon dersom du har behov for rørhjelp. Vi er på pletten hver dag hele året, og arbeider raskt og effektivt.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT