Feil bruk av avløpsåpner kan koste deg dyrt

Tenk deg om to ganger før du heller avløpsåpnere i tette rør eller tester ut diverse kjerringråd. Feilbruk kan koste deg dyre dommer. Her er det du må vite om åpning av tette rør.  


Klukker det i vasken eller lukter det fra sluket i dusjen? Da er rørene muligens i ferd med å tettes. Ditt første instinkt er kanskje å prøve å åpne de selv? Her er det viktig å vite hvordan det skal gjøres, slik at du ikke påfører rørene mer skade enn gavn i prosessen.


Det er også verdt å vite at fikling med rør alltid medfører en viss risiko dersom du ikke er faglært rørinspektør.

Les også: Hva er forskjellen på en rørlegger og en rørinspektør?


Bruk muskler fremfor kjemikalier


Det finnes flere metoder når en skal åpne tette rør, og det enkle er ofte det beste. For å unngå feilbruk av avløpsåpnere eller kjerringråd kan det være en idé å forsøke litt muskelkraft i første omgang. Ved å fjerne eventuelle blokkeringer i røret fysisk, fremfor bruk av sterke kjemikalier, reduseres risikoen for rør- og personskade.


Benytt deg av en klosettpumpe eller vakuumpumpe, også kjent som en god gammeldags stake. Disse kan som regel skaffes enkelt i to ulike størrelser, noe som gjør dem lette å bruke både i toalett og vasken. Fyll opp med litt vann dersom det trengs og dytt pumpen opp og ned. Dette vil som regel føre til at du drar tilbake hva enn som blokkerer rørene.


Rens vannlåsen regelmessig


Generelt sett er det alltid lurt også å rense vannlåsen regelmessig. Det kan hende at vannet renner noe sakte dersom vannlåsen er full av hår og smuss. Her er det bare å ta på seg gummihanskene, stikke hånden ned i vannlåsen til dusjen og dra ut grumset.


Ikke alle vannlåser er like enkle å rense, og for noen vil det være vanskelig å sette den sammen igjen helt riktig. Vedvarende kloakklukt etter å ha renset vannlåsen kan stamme fra dårlig remontering. Andre vannlåser er så og si utilgjengelige, og for å få renset opp i rør på egenhånd må du kanskje tyngre til verks.


Behov for kjemikalier? Ikke bruk pulver


Har du forsøkt å rense vannlåsen og pumpet opp det som blokkerer rørene uten hell? Da kan det være behov for kjemikalier. Bruksanvisningen må leses svært nøye. Det er også lurt å velge et flytende middel fremfor pulver. Pulver blir oftest brukt feil, blir stående i avløpsrøret og forsteines til en sementlignende masse.


Produkter med sitronsyre bør også unngås da disse etser visse typer plastrør. Eddik, bakepulver og kokende vann er et kjerringråd mange rørinspektører også er skeptiske til. Dette er sterke stoffer som blandes sammen, og blir fordelingen dårlig kan det skade rørene. Da er det bedre heller å velge noe som er ferdigblandet, testet ordentlig og målt opp riktig.


Vær varsom ved bruk av kjemikalier


Det finnes skrekkhistorier og -bilder som viser skadene forårsaket av kjemiske avløpsåpnere. Skal du derfor benytte deg av slike midler bør du opptre med varsomhet.

Les også: 5 grunner til at badet lukter rart


Bruk alltid gummihansker når du benytter deg av avløpsåpnere. Pass på at huden ellers er tildekket og husk at det ikke er alle typer avløpsåpnere som har farge eller lukter. Får du noe på gulvet vil det kunne ligne vann, og dersom det blir liggende og du enten tråkker i det eller bruker papir for å tørke det opp, kan huden være i fare for etseskader.


Skulle du være så uheldig å få avløpsåpner på huden må du umiddelbart skylle grundig med vann, samt se an hvordan huden reagerer. Kjemikaliene kan sitte igjen på huden til tross for at det ser ut som at du har fått bort alt. Det kan også være behov for en rask legevisitt for å være på den sikre siden.  


Ta kontakt med en rørinspektør


Er du usikker på hva du driver med, bør du heller kontakte en rørinspektør enn å ta sjansen. Feilbruk av avløpsåpnere eller gamle metoder for å åpne tette rør kan medføre skader som koster flere tusenvis av kroner å reparere.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT