Dette må du aldri kaste i toalettet

Det er egentlig relativt enkelt å huske hva som skal kastes i do, for det er kun tre ting – bæsj, tiss og dopapir. Her er flere vanlige ting folk kaster i do – og en liten forklaring på hvorfor det er en dårlig idé.


Norske toalett, rør og kloakksystemer holder normalt sett en svært høy standard, sammenlignet med andre land. De tåler mye, og ofte mer enn det vi for eksempel kan oppleve på ferier i utlandet. Noen gang gått på do i utlandet og lest et skilt som forteller at du ikke en gang kan kaste toalettpapiret i toalettet? Det skal ofte kastes i en egen søppelbøtte grunnet dårligere kapasitet når det kommer til rør- og kloakksystem.


Likevel er ikke våre viking-toalett sterke nok til å tåle alt. Her får du en liten liste over ting mange kaster i toalettet – som absolutt ikke skal kastes der.


Hår fra hodet, børsten og barberhøvelen


Hår bruker lang tid på å brytes ned – og kan raskt føre til tette rør. Det blir også liggende enormt mye håravfall i norske kloakksystemer som er svært vanskelig å bli kvitt. Det er en god grunn til at de fleste dusjer og badekar har funnet en løsning som lar oss dra opp håravfall fra kummen når vi er ferdige med å dusje. Her er det viktig å ikke kaste disse restene i toalettet, men heller i søppelbøtta.


Q-tips og sminkeservietterAndre produkter du bruker til egenpleie eller til daglig, som Q-tips, sminkeservietter, bomull og linser, skal heller ikke kastes i do av samme grunn. De løser seg nemlig ikke opp i vann. Våtservietter er verstinger her – da de lett samler seg opp og blir til store baller som tetter rørsystemet. Slike produkter kan føre til tette rør, og det kan bli dyrt dersom du må ha ekstern hjelp av en spylebil for å løse problemet. Når spylingen er utført må det nemlig ofte gjøres en rørinspeksjon i etterkant, slik at en kan være sikker på at alt er fjernet.


Noen produsenter som lager våtservietter, spesielt til babyer, påstår at de kan spyles ned i toalettet. Dette frarådes på det sterkeste da flere tester viser at de ikke nødvendigvis er noe bedre til å løses opp i vann enn andre våtservietter.


Har du ikke en liten søppelbøtte på toalettet kan det være lurt å gå til innkjøp av en slik. Her kan du kaste sanitærprodukter, Q-tips og brukte linser uten å måtte fly ut på kjøkkenet.


Kondomer og tamponger eller bind


Noen synes det er litt ekkelt å kaste brukte bind, tamponger eller kondomer i søpla. Slike produkter fører kanskje med seg noe lukt, og er gjerne ting vi bare vil bli kvitt med en gang. Det er likevel svært viktig at disse ikke kastes i toalettet. Tamponger er spesielt ugunstig for rørsystemer da de utvides enormt mye i vann, og dermed lett kan skape tette rør.

Les mer: 5 grunner til at badet lukter rart


Pakk inn slike produkter i papir eller små plastposer, og kast de i en liten søppelbøtte på toalettet som du tømmer regelmessig når du skal ut med søpla fra kjøkkenet. Da unngår du dårlig lukt og tette rør!


Matrester og fett


Mange av oss må nok innrømme å ha helt matrester i toalettet, spesielt hvis det er snakk om noe flytende som for eksempel suppe eller matfett. Det er viktig å ikke kaste mat i toalettet da restene gjerne stivner i det kalde vannet i rørene og fører til tette rør. Fett og mat tiltrekker seg også rotter.

Les mer: Hvor ofte bør du egentlig sjekke rørene dine


Dersom du synes det er vanskelig å bli kvitt flytende matrester kan du vente til det stivner av seg selv, og skrape det over i en pose med matavfall. Flytende matavfall som suppe, frityrolje eller andre typer matolje kan helles over i en melkekartong eller flaskeemballasje og kastes i restavfallet. Har du store mengder matolje kan du også faktisk levere dette til en gjenvinningsstasjon i nærheten av deg. Samle oljen opp i en plastkanne, og bli kvitt den på riktig måte. Husk at ingen mat skal i toalettet. Her gjelder også kaffegrut, te, snus og medisiner.


Tørkerull og servietter


Noen gang vært i knipa og gått tom for dopapir? Flere av oss har kanskje måtte ty til servietter eller tørkerull for å kunne stige av porselenstrona. Dette er svært uheldig, da det kun er toalettpapir som er egnet for nedspyling i do. Stivt papir kan tette rørene dine dersom du bruker mye av det, og dette gjelder faktisk også noen typer toalettpapir.


Ikke kast noe annet enn dopapir i do, og bytt gjerne til mykere og finere varianter. Disse typene løser seg lett opp i vann, og i tillegg er de jo mye mer behagelige å bruke!  


Dersom uhellet har skjedd og rørene dine er tette er det viktig å løse problemet så raskt som mulig. Kontakt et velrenommert spylefirma, og frigjør rørene dine i en fei! Og husk til neste gang at kun bæsj, tiss og dopapir skal i do.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT