Høytrykksspyling av tette rør – kan du gjøre det selv?

Med det rette verktøyet kan tette rør ofte fikses selv, men noe bør du overlate til ekspertene. 

Det kan være mange grunner til at avløpsrør tetter seg, og som regel er det ingenting dramatisk som har skjedd. Typiske årsaker er gjerne fett fra matlaging og oppvask, matrester, kaffegrums, overskuddssåpe, hår og annet avfall fra kjøkken og bad som samler seg i rørene og danner et belegg på veggene – og etter hvert også fortetning. Andre klassiske syndere kan være bind, tamponger og bleier, som uten unntak aldri skal skylles ned i toalettet. 

Uansett synderen, er resultatet like ubehagelig. Noen heller på med kjemikalier, andre ringer rørleggeren. Men hva kan du egentlig gjøre selv?

Les også: Dette er det rareste nordmenn kaster i do 

 

Høyt trykk ved akutt stopp  

Høytrykksspyling kan effektivt fjerne et akutt stopp i rør eller avløp, forårsaket av fett og andre fremmedelementer, og gjøre at det kan brukes som normalt igjen. Men kan du spyle på egen hånd? 

 

I gode rør er høytrykksspyling en effektiv måte å åpne tette rør på. Men i gamle og dårlige rør kan det få uheldige og alvorlige konsekvenser både hva gjelder lekkasjer og resterende levetid. Det er nemlig viktig å huske på at vann under høyt trykk kan bryte ned og trenge gjennom de mest solide materialer, og av den grunn er det viktig å vite om rørene dine er fri for skader og faktisk tåler det. Høytrykksspyling av rør bør derfor alltid overlates til profesjonelle. 

 

Derimot finnes det andre muligheter og metoder for deg som ønsker å fikse det tette avløpet selv. Når noe setter seg fast og lager en propp, trengs det nemlig bevegelse for å løse den opp. 


Vær forsiktig med kjemikalier 

De fleste av oss er ikke særlig begeistret for å måtte rote nedi avløpet. Delvis er det litt ekkelt, delvis lukter det – og ofte klarer man ikke å unngå søl og gris. Det kan derfor være fristende med en quick fix, nemlig å helle avløpsrens eller andre sterke stoffer i avløpet. Skal du fjerne fysiske hindringer, anbefaler vi deg å tenke deg godt om før du heller nedpå med kjemikalier, spesielt om det ikke er av den flytende typen. Bruk av sterke kjemikalier mot tette avløp øker risikoen for rør- og personskader, og er ofte kun en rask og midlertidig løsning. Noen metoder som derimot fungerer, er disse: 

 

Les også: Feil bruk av avløpsåpner kan koste deg dyrt

  

Skyll med varmt vann 

Ofte er det fett som binder sammen innsnevringer og lager propper i avløpsrør. Her kan løsningen rett og slett være å sette på varmtvannet for fullt og la det renne ned mot problemområdet. Det finnes også slanger med spyledyser som du kan sette på vanlige kraner. Bruk så varmt vann som overhodet mulig – alle som har vasket en stekepanne med størknet fett, vet forskjellen på hvordan varmt og kaldt vann fungerer på dette. Du kan også koke opp noen liter med vann og helle det ned i avløpet.


Les også: Slik forhindrer du tette sluk og rør 


Stakefjær til større propper

Større propper som har dannet seg nede i røret kan deles opp og løsnes ved hjelp av en stakefjær. Dette er en lang remse stålvaier med en knott eller kule på tuppen, som føres ned gjennom røret til den treffer proppen. Her dunker og herjer du knotten eller kulen hardt inn i fortetningen til den gir etter og deler seg. Deretter kan den skylles videre ut i kloakken. 

 

Pumpe og stake  

En måte å skape bevegelse på er med den gode gamle «do-smokken», altså klosettpumpen med treskaft og sugekopp. Dette er et nyttig hjelpemiddel som veldig ofte ordner opp, og er noe alle hjem bør ha. Ved å plassere sugekoppen over avløpet og pumpe opp og ned mange ganger, skapes et vakuum som kan løsne små propper og blokkeringer i røret. 


Husk at det må være godt med vann i vasken eller toalettet for å skape riktig trykk, slik at du får proppen gjennom vannlåsen. Det må ikke være noe luft mellom sugekoppen og fortetningen – luft lar seg lett komprimere, men med vann er det omtrent umulig. Deretter er det bare å pumpe i vei med rå muskelkraft, noe som i mange tilfeller suger opp hva enn som blokkerer røret. 


Fortsatt potte tett? 

Har du prøvd alt ovenfor og avløpet er fremdeles tett? Da kan problemet være lenger ned i systemet og det må sterkere lut til. Ring oss, så stiller vi med høytrykksspyler og ekspertise av beste klasse. Dette vil alltid løse problemet.


Gjentar problemet seg, kan det være lurt å bestille en rørinspeksjon med kamera, som vil kunne avsløre om det er brudd eller andre skader inne i røret.  


Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT