Dette er det rareste nordmenn kaster i do

Har du noen gang spylt ned gifteringen, fjernkontrollen eller gullfisken? Da er du ikke alene!

Norske renseanlegg har sett mye. De som håndterer kloakken vår finner stadig vekk merkelige gjenstander folk har kastet i do. Noen oppdagelser er mer minneverdige enn andre ...

Skjulte skatter og rariteter i norsk kloakk

I Eide sentrum ble det i 2015 funnet mynter fra 50- og 60-tallet som ikke lenger var gyldig betalingsmiddel. Her har kanskje eier ikke sett poenget med å ta vare på myntene, og brukt toalettet som søppelkasse. Ved Bekkelaget-renseanlegg har man ved flere anledninger funnet mobiltelefoner. Før i tiden var det ikke uvanlig at man fant personsøkere. Mer alvorlig var det da man i 2015 fant brennbar væske i kloakken i Oslo, som sannsynligvis ble tømt i toalettene. Ikke bare er dette svært farlig – det skaper store problemer for vann- og avløpsetaten.

Les også: Dette må du aldri kaste i toalettet

I Eigersund kommune har man lenge hatt problemer med søppel i avløpsvannet. Her finner de blant annet vaskemopper, engangshansker, t-skjorter, undertøy og kondomer. Samme problem har de i VEAS-anlegget i Asker. Hos et av Nordens største renseanlegg fant de i 2018 alt fra leker, fjernkontroller, kniver, verktøy og et stort parti med golfballer, til stokker og presenninger. Her har det nok også lurt seg et og annet inn via overvannet fra kommunene, men mye stammer nok også fra norske toaletter.

I samme anlegg har det blitt funnet bank- og førerkort, og en dag fant også en prosessoperatør ved anlegget bankkortet til sin nabo. Arbeiderne på VEAS-anlegget har i tillegg funnet gifteringer, gebiss og levende fisk som har blitt spylt ned i toalettet.

Fett og matavfall er gjennomgående problemer

Samtlige renseanlegg over hele Norge kan nok skrive under på at nordmenn ikke alltid tenker seg om to ganger før de hiver noe i toalettet. Et svært vanlig problem er at spyler ned fett og matavfall. Dette kan virke som harmløst i øyeblikket, da fett gjerne er flytende når det skylles ned. Likevel skal det lite til før fett og matavfall stivner, hoper seg opp og i verste fall tetter rør og avløp.

Les også: Slik påvirker julesesongen rørene dine

Visse sesonger er spesielt fettbetont, og desembermåned er kanskje verst her til lands. Når julematen skal nytes er det ikke bare magene våre som føler seg tunge og fulle, rør fra både kjøkkenvask og toaletter får gjennomgå rundt juletider.

Hvor raskt havner avfallet ditt i hos renseanlegget?

Det er nok ulikt fra kommune til kommune, men ser vi på VEAS-anlegget kan man anslå at det tar så lite som syv timer fra du trekker ned i do hjemme, til det samme vannet er ferdigrenset og slippes ut i Oslofjorden.

Avløpsvannet bruker rundt fire timer på å reise gjennom tunnelen, og tre timer fra det kommer inn til VEAS-anlegget til det er ferdig renset. Her har de rister som fanger opp grove ting man ikke vil ha med videre i prosessen. Deretter tilsettes kjemikalier for å felle stoffer, og til slutt gjennomføres en biologisk rensing.

Oppretthold dovett

Det er altså ingen tvil om at mange nordmenn kan bli flinkere til å følge den universale regelen om at kun tiss, bæsj og dopapir skal ende opp i toalettet. Regelen er enkel å huske, men kanskje ikke like enkel å følge. For mange har det blitt en vane å bruke toalettet som søppelkasse.

Noen av verstingene inkluderer våtservietter og Q-tips. Selv om det står at våtserviettene løses opp i vann skal de ikke kastes i do. Oppløsningsprosessen tar nemlig for lang tid, og de havner i renseanlegg nesten hele. Toalettpapir har en mye raskere oppløsningstid som forhindrer at det skaper problemer for renseanlegg. Q-tips virker kanskje uskyldige og små, men de hekter seg raskt sammen og setter seg fast i systemer og rør – noe som kan være skadelig for renseanlegg, men også for dine egne rør.

Hva gjør jeg hvis jeg mister noe i do?

Dersom du mister noe i toalettet bør du for all del unngå å dra opp. Selv om det kan virke ekkelt bør du stikke hånda nedi og fiske frem det du har mistet. Ta gjerne på oppvaskhansker. Da slipper du å få for tilgrisede hender.

Dersom noe svært verdifullt har endt opp i toalettet og du har spylt ned, kan du også forsøke å kontakte ditt renseanlegg og spørre om de kan holde et øye med rista. Selv om det ikke alltid er slik at man finner igjen gifteringer, bankkort eller smykker her har det hendt at folk har fått tilbake tingene sine fra kloakken.

Har du uflaks vil du kunne oppleve tette eller skadede rør dersom du ikke følger dovett-reglene. Da kan det være du har behov for hjelp av en rørinspektør. Vi i Aktiv Rørinspeksjon kan bistå med alt fra tette rør, rørinspeksjon, rørfornying og slamsuging til rensing, trasé-søk og vedlikeholdsspyling. Ta kontakt med oss i dag for god hjelp og veiledning.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT