Derfor er det viktig å sjekke rørene før du pusser opp badet

Unngå uforutsette overraskelser når badet skal pusses opp. Sjekk rørene først!


Hvis hjemmet var en kropp ville rørsystemet blitt å regne som blodårer – de pumper væske og avfall inn og ut av boligen. De får rett og slett alt til å gå rundt og fungere i hverdagen. Planlegges det en oppussing av badet er det derfor lurt å sjekke tilstanden på rørene først. Fungerer de ikke optimalt vil du ha mindre glede av det nye drømmebadet.


Hvorfor bør jeg sjekke rørene på badet før en oppussing?


Det er ufattelig kjedelig å oppdage uventede overraskelser under et oppussingsprosjekt, og særlig et som ofte krever sitt av økonomien. Bad og kjøkken blir fort de dyreste rommene vi pusser opp, og faller noe utenfor budsjettet kan det gjerne svi litt i lommeboka. Obs! Det er spesielt viktig å huske på at det ofte legges membran og varmekabler i moderne bad. Rørene ligger på undersiden av dette. Vedlikehold, slik som rensing og rehabilitering, krever selv med dagens tekonologi god tilgang til rørene. Det kan derfor medføre at varmekabler og membran må brytes dersom du ikke har avdekket vedlikeholdsbehovet for rørene på forhånd.


Å undersøke det som undersøkes kan, vil for mange gi både trygghet og faste rammer en kan forholde seg til – både hva gjelder budsjettering og planlegging fremover.


Les også: 5 grunner til at badet lukter rart


Når bad skal pusses opp er det gjerne fordi de er utdaterte og gamle. Med dette følger naturligvis bruksslitasje som kan sees med det blotte øyet, men også en del som ligger skjult. Rørene på badet jobber hardt hver eneste dag, og dersom de begynner å synge på siste verset er det lurt å legge en slagplan fremover.


Det er mye som kan oppdages når rør sjekkes grundig. Kanskje finner du ut at rørene trenger en form for behandling, at de er igjengrodde, tette, skadede eller at de rett og slett må byttes ut. Når rørenes tilstand er avdekket vil det være lettere å ordne opp i problemet. Da vil også rørene dine fungere slik de skal, og på den måten vil badet ditt oppleves mye bedre. Rør bør ikke undervurderes.


Hvilke tiltak kan jeg ta for å forbedre rørenes kvalitet?


I eldre bad vil det ikke være unaturlig å se rør med svekket funksjon. Rør på baderommet blir lett preget av bruk og tidens tann. Heldigvis finnes det gode løsninger som vil forlenge levetiden på rør, samt restaurere funksjon.


Det kan være fordelaktig å starte arbeidet med en rørinspeksjon. Her kontaktes rørinspektører som inspiserer alle typer rør, fra 20 mm helt opp til 300 mm. Det bør benyttes stake-kamera og eventuelt et spesialkamera med en sving-og-dreie-funksjon. Kameraene bør være utstyrt med en sonde som kan trasé-søke. I tillegg bør rørinspektøren kunne utføre en dimensjonsmåling med laser. Når rørinspeksjonen er ferdig skal det også leveres en rapport med en video, slik at eventuelle problemer enkelt avdekkes.


Les også: Hva er forskjellen på en rørlegger og en rørinspektør?


Er rørene tette vil den vanligste metoden for å løse problemet være en høytrykksspyling. Ved behov er det viktig at rørinspektøren kan benytte seg av varmtvann, samt ha bærbart spyleutstyr som kan brukes i blokker eller andre bygg hvor spyleslangen fra bilen ikke rekker. Stakemaskiner er også verktøy som kan tas i bruk dersom det er fordelaktig å ikke benytte seg av høytrykk og vann. I mange tilfeller vil et gammelt rør begynne å «gro» igjen med fett eller utfelling. Betongrør kan også få røtter i skjøtene. Dette kan løses med en rens. Et dyktig rørinspektørfirma vil kunne rense motstrøms-, medstrøms-, betong-, støpejern- og plastrør. Dette kan gjøres ved bruk av høytrykk, varmtvann, tørr-renser og uten bruk av vann.  


Dersom rørene på badet er relativt gamle vil det i visse tilfeller være behov for en rehabilitering. Det kan oppstå behov for rehabilitering av rør dersom de er over 40 år gamle, de stadig tettes igjen, de påvirkes av mye bevegelse i grunnen eller slites ut av værfaktorer.

Når rør skal rehabiliteres renses de først, før man legger et nytt rør i det gamle. Dette gir rørene lenger levetid og gjenoppretter tidligere funksjonalitet. Dette er et mer effektivt og kostnadsbesparende alternativ enn å bytte ut rørsystemet på badet totalt. Dersom en rørinspektør skal rehabilitere rørene dine bør det også utstedes en bevisgaranti. Disse papirene kan vises frem ved forsikringsskader, takst på bolig og lignende. Aktiv Rørinspeksjon bruker en rehabiliteringsmetode med epoxy-foring. Denne metoden kan brukes fra rør på 75 mm til 300 mm. Epoxy-foring har blitt testet for ringstivhet og har en levetid som tilsvarer et helt nytt rør.  


Les også: 4 tegn på at rørene dine trenger rehabilitering


Hvem bør jeg kontakte for en grundig rørsjekk?


Når en rørinspektør skal kontaktes før renovering av badet, bør du se etter dyktige og serviceinnstilte firmaer. Aktiv Rørinspeksjon har mange års erfaring med å løse problemer knyttet til avløp og overvannsledninger. Vi har toppmoderne utstyr og setter alltid kunden først. For oss er det viktig at arbeidet blir utført effektivt og med presisjon. Vi er medlem av Rørinspeksjon Norge og Start Bank, noe som vil medføre tryggere rammer for våre kunder.


Når rørene på badet har blitt inspisert og eventuelt forbedret, vil du kunne bygge drømmebadet med senkede skuldre. Og når drømmebadet endelig er på plass bør du påse å holde rørene ved like. Da stiller vi gjerne opp med faglig kompetanse og vedlikeholdsspyling ved behov. Kontakt oss i dag for en hyggelig rørprat.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT