Rørfornying i borettslaget eller sameie? Dette må du vite

Borettslag og sameier over hele landet er i ferd med å gå på en smell. Mange ble bygget for over 50 år siden, og samtlige kan ha behov for rørfornying. Blir ikke rørenes tilstand utredet kan det raskt bli dyrt.  

Bor du i en leilighet eller et rekkehus vil du være helt avhengig av et velfungerende vann- og avløpsnett. Svært mange faktorer påvirker tilstanden til dine rør, og i mange tilfeller vil rørfornying bedre eventuelle problemer betraktelig. De fleste hjem vil også i løpet av sin levetid ha behov for rørfornying – også i borettslag eller sameier.

Usikker på om borettslaget bør ta en titt på rørene sine, hvorfor rørfornying kan være helt genialt eller hvordan tjenesten utføres i sameier og borettslag? Her får du svar på det meste!

Tegn på at rørene i borettslaget trenger rørfornying

Mange borettslag i Norge ble opprettet på 40-, 50-, 60- og 70-tallet. I storbyer som Oslo, hvor det bygges nytt titt og ofte, finner vi samtidig bygårder som går langt tilbake i tid. I rørbransjen har man en allmenn regel som sier at dersom bygningen er over 40 år bør rørenes tilstand vurderes. Årevis med bruk fører nemlig til slitasje, og rørets egenskaper kan bli brutt ned over tid. Bor du i en leilighet som er mer enn 40 år kan dette være første tegn på at rørene kanskje har behov for rørfornying.  

Bygninger opplever også ofte små bevegelser som kan påvirke rørene, rustskader er ikke uvanlig i eldre rør. Ligger en bolig nære bakkeplan kan røtter fra busker og trær trenge gjennom små sprekker i rørene og forårsake større skader, og grunnvann kan også renne inn gjennom slike sprekker. I det store og det hele finnes det et hav av små problemer som med tiden kan opparbeide seg til større skader, og føre til et behov for rørfornying.

Les mer: Hva er rørfornying, og trenger du det?

Rørinspeksjon kan avsløre rørenes tilstand

Det vil ofte være umulig å avgjøre hvorvidt ulike rør har behov for fornying bare ved å se på dem. Vi må ta et dypdykk og se hva som skjuler seg under overflaten, i kriker og kroker. Med rørinspeksjon får en rørinspektør full oversikt over skadeomfanget. En rørinspeksjon er en innvendig kontroll av et rør, og kan utføres både motstrøms og medstrøms – i tillegg til vertikalt og horisontalt. Et kamera montert på en stakefjær benyttes og følger rørpassasjen hvor enn den går.

Rør kan inspiseres fra for eksempel avmontert toalett, sluk og/eller vask. Man får også til å inspisere rør gjennom innvendige eller utvendige stakekummer. Som regel vil en rørinspeksjon ta 2 timer, som inkluderer transport både frem og tilbake fra borettslaget eller sameiet. Det er viktig å utføre en rørinspeksjon i forkant av en rørfornying for å kartlegge tilstanden grundig, slik at resten av arbeidet blir utført korrekt og smidig. Etter en rørinspeksjon vil det gjerne bli utført en rensing for utfelling og belegg. Deretter prosjekteres hvert enkelt strekk av røret, før man til slutt kan legge et nytt rør inn i de gamle.

Slik fornyer vi rørene i borettslag og sameier  

Rørfornying i borettslag og sameier kan være alt fra raske og effektive prosjekter til mer krevende og utfordrende arbeid. Hvor kjapt og smidig jobben går avhenger blant annet av størrelse på borettslag og hvor mange rør som skal fornyes, skadeomfang, tilgang til rørene og andre uforutsette situasjoner som kan ta tid å løse.

Generelt sett er rørfornying uproblematisk, enkelt, raskt, samt mer miljøvennlig og rimelig enn å skifte ut rør totalt. Nettopp derfor er det flere og flere borettslag og sameier som velger rørfornying når de har muligheten. Ulempene blir minimale for alle beboere, man slipper å flytte ut mens arbeidet pågår og det er nesten ingen inngrep i bygningsmassen. Gaten eller hageflekken utenfor slipper man å grave opp, gulv hugges ikke i og få vil merke noe til arbeidet mens det pågår.

Når rør fornyes i borettslag eller sameier er det vanlig at beboere er uten vann og avløp i noen dager. Vi i Aktiv Rørinspeksjon passer på at dette er til minst mulig sjenanse for folk ved å alltid koble til vann og avløp på morgenen og kvelden. Som regel arbeider vi i tidsperioden de fleste er på jobb og skole. Vi bruker epoxy-foring når rør skal fornyes, som har blitt grundig testet for ringstivhet og har en levetid på lik linje med helt nye rør. Med metoden vi bruker kan vi fornye og rehabilitere rør fra 100 til 150 mm.  

Konsekvenser av å vente for lenge

Det er ikke uvanlig å vente for lenge med å utføre tilstandsrapporter, og dette kan få alvorlige konsekvenser. Venter man for lenge med å utbedre rørproblemer vil skadene kunne bli verre og man vil gjerne støte på utfordringer når det kommer til forsikringsselskaper. Dette fordi typiske rørskader i borettslag og sameier som regel ikke er akutte, men et resultat av dårlig vedlikehold. Forsikringspremiene kan bli høyere, og venter man for lenge vil ikke forsikringsselskapet dekke kostnader ved senere lekkasjer før man har fått rørene i skikkelig stand igjen.

I mange bygg vil også avløpsrør være støpt eller bygget inn – ute av syne og ute av sinn. Her kan små lekkasjer utvikle seg helt i fred før noen oppdager dem, og medføre problemer for båre bygget i seg selv og beboere. Inneklimaet kan forverres og beløpet for nødvendige reparasjoner øker selvsagt ettersom skadeomfanget gjør det samme.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT