Dobørsten sitter fast i toalettet – hva nå?

Å måtte fiske opp stort og smått fra toalettskålen er aldri gøy, men det betaler seg fort å gjøre jobben selv. Slik får du dobørsten – eller andre gjenstander – opp igjen. 

 

Å sette fast et dobørstehode eller andre gjenstander i toalettet er både frustrerende og bekymringsfullt – og dessverre veldig vanlig. Som regel skjer ikke dette med vilje, og ofte kan det være barn eller uhell som gjør at det tettes. Heldigvis er de fleste toalettavløp laget for kun å tillate vann, toalettpapir og ditt fornødne å passere gjennom, slik at fremmedlegemer vanligvis blir fanget i avløpet eller i bunnen av toalettet. For å hente opp gjenstanden, kan du prøve å «fiske» den ut av toalettskålen, enten med hendene, en kleshenger eller et vakuum. Det er nemlig noe du kan gjøre eller prøve selv, før du må ringe etter hjelp. 

 

Godt håndarbeid 

Har du først mistet eller satt fast børstehodet i toalettet, skal du for all del unngå å skylle ned. Mange tenker at dette vil løse problemet, men dessverre er det heller motsatt – jo lenger ned den kommer, jo vanskeligere er det å fjerne den. Det første du heller bør prøve, er å trekke ut børstehodet som sperrer. Selv om det kan virke ekkelt å stikke hånden nedi eller prøve å fiske opp dobørsten, er dette det aller beste rådet hvis den fortsatt er synlig. For å gjøre prosessen så hygienisk som mulig, bør du ta på deg et par lange oppvaskhansker før du stikker hendene nedi. Er det mye vann i toalettskålen, kan du også bruke et engangsbeger eller -beholder til å øse ut litt av vannet først. Stikk hånden ned i toalettet, grip tak i børstehodet og trekk ut. 

 

Kleshenger som krok 

Fungerer det ikke å bruke hendene, kan du prøve å hekte på børstehodet med en bøyd kleshenger. Velg en henger av metall, og løsne den enden som er tvinnet rundt halsen på kroken. Rett deretter opp hengeren så mye som mulig før du bøyer den ene enden i en liten krok. Før den så forsiktig ned i toalettet, og prøv å hekte børstehodet på kroken. Husk at når du fører kroken ned i avløpet, bør du forsøke å lede den litt forbi børstehodet, slik at du unngår å skyve det enda lenger ned. Når kroken har passert børstehodet, trekker du den forsiktig tilbake langs bunnen av avløpsrøret. Forhåpentligvis vil kroken fange med seg børstehodet på vei ut. Er du ikke sikker på hvor børstehodet er og ikke kjente det mens du førte kroken ned, skyver du den så langt ned den kommer. Prøv deretter å føle deg rundt etter gjenstanden mens du sakte trekker kroken ut. Avhengig av hvordan toalettavløpet ditt er formet, kan det hende du må bruke litt tid på å bøye kleshengeren, slik at den former seg etter akkurat ditt rør.

 

Skap et vakuum

Dersom børstehodet fortsatt sitter fast, må man ty til sterkere lut. Klosettpumpen med sugekopp er et nyttig hjelpemiddel som veldig ofte ordner opp – i kombinasjon med litt muskelkraft, og er noe man bør ha i alle hjem. Trykk sugekoppen ned i toalettskålen og dytt den frem og tilbake mange ganger. Husk at det må være godt med vann i toalettet for å skape riktig trykk, slik at du får proppen gjennom vannlåsen. Dette vil som regel føre til at du drar tilbake hva enn som blokkerer røret, i dette tilfellet dobørstehodet. 

 

Ring etter profesjonell hjelp

Klarer du ikke å få opp dobørsten på egen hånd, er det på tide å ringe etter profesjonell hjelp. Vi i Aktiv Rørinspeksjon kan bistå hva gjelder alt fra tette rør, rørinspeksjon, rørfornying og slamsuging til rensing, trasésøk og vedlikeholdsspyling. Ta kontakt med oss i dag for god hjelp og veiledning. 


Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT