Hvem har egentlig ansvaret for rørene dine?

Å finne ut hvem som har ansvaret for rørene dine kan være mer komplisert enn man skulle tro. Hvilken type bolig du har kan være avgjørende for om det er du, borettslaget eller naboer som har ansvaret.


Noen gang opplevd rørproblemer og lurt på hvem som egentlig har ansvar for å fikse det? Eller kanskje naboens rørproblemer påvirker deg og dine rør direkte – har han da ha ansvar for dine rør også?

Det kan være komplisert å avgjøre hvem som har ansvar for hva. Med denne artikkelen håper vi å veilede deg slik at neste problem kanskje kan løses på en enklere måte.


Røransvar i borettslag og sameie

I et sameie eller borettslag har du vedlikeholdsansvar for mange ting dersom du er oppført som eier. Vedlikehold av rør i eget bo vil alltid falle på dine skuldre, helt frem til røret grener ut på en felles ledning. Ser vi for eksempel på et kjøkken i en blokkleilighet vil du ha ansvaret for rørene helt til de grener ut på fellesstammen. Denne går fra kjeller til loft, eller loft til kjeller. I en tomannsbolig vil du også ha fullt ansvar for alle dine rør, helt frem til de grener ut på et felles uttrekk.


Borettslaget eller sameiet er pliktig til å vedlikeholde alt som defineres som felles rør. Det kan likevel være vanskelig å finne ut av hvorvidt din del av røret er tett, eller om det er fellesdelen som har tettet seg. Så hvordan finner du ut av dette?  

Les også: Hva er vedlikeholdsspyling og trenger du det?


Har man eksempelvis tett rør på kjøkkenet i en blokk kan det være en god idé å se om det kommer vann opp av kjøkkenvasken, selv om man ikke bruker vann i sin boenhet. Dersom svaret er ja, kan man konkludere med at vannet som kommer opp av kjøkkenvasken kommer via fellesledninger. Dette betyr at faktura bør gå til sameiet eller borettslaget. Dersom svaret er nei, kan man nesten være sikker på at røret er tett før det grener inn på felles ledning. Dette betyr at beboer bør få fakturaen. Et naturlig unntak her er derimot leiligheter i øverste etasje, da det ikke er noen boenheter over disse.  


Røransvar i hus og enebolig  

Når det gjelder ulike hustyper og eneboliger tror mange eiere at alt vedrørende vann- og avløpsrør til og fra hjemmet er kommunens ansvar. Det er viktig at flere blir klar over at dette ikke stemmer. Huseier har nemlig det økonomiske ansvaret for alle sine rør, helt frem til pågrening til kommunal ledning. Dette gjelder både spillvann (kloakk) og trykk (drikkevann).

En enebolig i et borettslag vil ha ansvaret for alle sine kloakkrør – helt frem til kommunal ledning.Kommunen har alltid ansvaret for de kommunale ledningene, men ledningsnettet fra ditt hus og frem til disse er du altså ansvarlig for selv. Noen ganger kan dette ansvaret være delt på flere husstander, eller det kan ene og alene ligge på deg. Dersom ansvaret skal deles på flere husstander skyldes dette at man er tilkoblet fellesledningen – før rørene grener inn på de kommunale ledningene. Uansett kan lekkasjer og andre problemer koste dyrt, og prislappen kan raskt få flere nuller dersom mye må fornyes. Alle huseiere bør derfor sjekke om skader på private vann- og avløpsrør dekkes av forsikringsselskapet sitt.  

Les også: Derfor er det viktig å sjekke rørene før du pusser opp badet


Vedlikehold rørene dine på en effektiv og skånsom måte

Det har blitt sagt før, men det kan alltids gjentas – vedlikehold er mye bedre enn utskiftning. Noe som i utgangspunktet egentlig er et lite problem kan vokse seg store over tid. Derfor bør du regelmessig undersøke tilstanden til rørene dine, og gjøre nødvendige tiltak.  


Investerer du i en rørinspeksjon ved behov, vil du minske risikoen for skade og slitasje på rørene dine. Du vil også raskere kunne oppdage problemer tidlig, slik at du kan hanskes med dem før de blir for store. Oppdages skade kan eksempelvis en rørinspektør fornye rørene dine fra innsiden ved hjelp av epoxy-foring, som er et mer rimelig alternativ til å bytte ut hele rørdeler. Ønsker du å vedlikeholde rørene dine kan du ta kontakt med Aktiv Rørinspeksjon i dag for en grundig sjekk og effektive tiltak ved behov.  

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT