Hvorfor lukter det rart av badet på hytta?

Flere hytteeiere sliter med vond lukt på badet, noe som kan sette en demper på stemningen. Med våre råd kan du finne ut hvor problemet ligger og fikse det i en fei!


Etter en lang jobbuke er en tur på hytta et velkomment avbrekk. En fritidsbolig fører ofte med seg mye glede for familie og venner, men vedlikehold kan vise seg å være en stor jobb. Dersom din hytte er av det mer moderne slaget har dere sikkert innlagt vann og innendørs bad. Dette kan by på utfordringer, og sjenerende lukt er blant det vanligste.


Tørr vannlås

I de fleste tilfeller er vond lukt på hyttebadet uproblematisk. Dersom du har dusj eller badekar, og ikke bruker hytta oftere enn i helgene på det meste – jo da kan det være så enkelt som at vannlåsen har tørket ut. Minner lukten deg om kloakk er dette svært sannsynlig. Vannlåser tørker ut når du ikke bruker vasken, dusjen eller vaskemaskinen på lenge. Dette kan skje i løpet av et par uker, eller gå enda raskere – spesielt hvis du har varmekabler i gulvet.  


Grunnen til at en tørr vannlås kan avgi kloakklukt kommer av hvordan rørene på badet henger sammen. Mange tror at rør er mer avskilt enn de egentlig er. Vannlåsen i eksempelvis dusjen henger faktisk sammen med avløpsrøret fra toalettet, og dersom denne tørker ut vil vond lukt fritt trekke inn. Det er også viktig å huske at sluket i dusjen ikke er det eneste som henger sammen med avløpsrøret. Alle sluk på badet kan tørke ut og avgi en ubehagelig lukt. Sjekk derfor samtlige sluk for uttørking hvis hyttebadet stadig lukter vondt.


Løsningen for en uttørket vannlås er enkel. Sett på vannet med det samme du kommer på hytta og la det renne litt slik at vannlåsen fyller seg opp igjen.  


Les også: Dette må du aldri kaste i toalettet

Russiske vannmenn

Lukter det fremdeles rart fra hyttebadet selv etter at vannlåsene har blitt sjekket? Rørene kan fremdeles være årsaken. Dersom du har fått det mange kaller «russiske vannmenn» i sluket kan dette medføre vond lukt. Russiske vannmenn er brune klumper med en konsistens som minner om gele og kan danne en seig hinne mellom dusjen og hovedsluket. Massen består av gjærsopp og bakterier, hvilket sier seg selv ikke lukter spesielt godt.


Her gjelder det å rengjøre sluket jevnlig. Finn frem gummihanskene og fjern hår, fett og smuss fra sluket. Skur og skyll godt og bruk et fettløsende rengjøringsmiddel for å få bukt med det aller verste.  


Tette rør

Er du mer uheldig kan den vonde lukta oppstå fordi rørene på badet er i ferd med å tette seg. Rør som er tette, enten helt eller delvis, gir perfekt grobunn for gjær og andre illeluktende bakterier. Her bør man vurdere en rensing av rørene som utføres av et spylefirma.


Mange forsøker å åpne tette rør på egenhånd, men ofte kan dette føre til at problemet forverres ved feil bruk av avløpsåpner. Dersom rørene er helt tette kan det også være behov for en rørinspeksjon slik at årsaken til problemet oppdages og kan løses. En høytrykksspyling kan være et godt tiltak for å løsne blokkeringer i slike tilfeller.


Les også: Feil bruk av avløpsåpner kan koste deg dyrt

Dårlig ventilasjon

De færreste bad har optimal ventilasjon, og på hytter er dette et spesielt utbredt problem. Dette skaper et fuktig miljø, som kan føre til mugg. Har du fått mugg vil du som regel også oppleve lukt. Ta en runde på hyttebadet og undersøk vegger, gulv og tak. Flytt på kommoder og sjekk inni skap. Lukt på dusjforheng, håndklær og kluter. Mugg synes ikke alltid for det blotte øyet, men etter en viss tid vil hvite, svarte eller grønne muggsporer kunne oppstå på utsatte overflater.


Oppdager du mugg på badet bør du påse at ventilasjonen bedres, og at rommet får tørke skikkelig mellom hver gang noen dusjer. Du bør også fjerne muggsporene med en skikkelig skuring. Opplever du stadig problemer med mugg kan det være behov for å undersøke badets tilstand ytterligere slik at eventuelle vannskader oppdages.  


Spør en rørinspektør

Dersom dere har tatt en grundig gjennomgang av hytta for å avdekke kilden til den ubehagelige lukten og ikke klart å identifisere problemet, kan det være lurt med en rask rørinspeksjon. Med toppmoderne utstyr vil en rørinspektør kunne avdekke eventuelle problemer med sluk, avløp og rør på en skånsom og ordentlig måte.


Ligger din hytte i nærheten av Oslo kan du gjerne kontakte oss slik at vi kan ta en titt på problemet ditt. Dersom den ligger lenger unna råder vi deg til å gjøre et nettsøk for å finne en rørinspektør nærmere deg.

Rørproblemer?

Har du problemer med rørene dine? Vi stiller opp for deg på rappen! Vi holder til sentralt i Lørenskog, og rykker raskt ut. Ta kontakt med oss i dag, så stiller vi med god hjelp og service!

TA KONTAKT